Passa al contingut principal

Celebrem el dia mundial de la poesia amb Marta Pessarrodona

El meu Klimt



Ens afegim a la celebració del dia mundial de la poesia que promou la UNESCO. La millor justificació la trobem en les paraules que la seua directora general Irina Bokova, ens adreçà l’any passat : “Cada llengua té la seua poesia i cada ésser humà les claus de la seua pròpia poètica…la poesia capta els aspectes més difícils de traduir de l’experiència humana…i expressa el que és inefable i constitueix el fons comú del misteri humà….Paraules que, siga quina siga la llengua de la qual sorgeixen,…caminen lligades a l’essència de l’ésser humà, a la dignitat de cada persona”



Reproduïm un poema de l’obra de Marta Pessarrodona, Vida privada, que va editar Esther Tusquets en l’editorial Lumen, l’any 1972, quan encara existia la innocència i l’esperança. Al llom del llibre llegim: “Viu en un món sense ambigüitats ni mitges tintes. Viu en un món literari, en el sentit que aquest món s’explica i assoleix la seva màxima riquesa a través de la literatura. Viu en un món sustentat en quatre o cinc mites, nobles i inamovibles, com la Cultura, amb majúscula, o l’Amistat, també en majúscula. A la primavera del 68 va conéixer Gabriel Ferrater, i des d’aquella data fins la mort del poeta hi ha quatre anys densos i irreversibles.”

No puc imaginar millor companyia per fer un post a favor de la poesia i dels i de les poetes que la lliguen.

El dilluns, pels difunts


Comença la setmana,
Hem de desar les carpetes
De versos, contes i altra
Literatura depurada.

Som els escriptors
de diumenge a la tarda.
Encetem de nou el vertigen
De sempre, de la setmana.

Els de la levita planxada
Ja ens fornirantema,
Exquisides elucubracions
Per a les festes sagrades.

Si el diumenge vinent fa sol
Perdrem la jornada il·luminada.
Flairarem boscos parcel·lats
I acumularem atmosfera manllevada.

Iniciem avui el seguici,
De cinc dies i mig de durada.
Som l’acompanyament xerraire
I, també, el cadàver.

Comentaris

fanal blau ha dit…
Un apunt ben poètic per a celebrar el dia.
En bona companyia.

Que continúem anant del bracet de la poesia!
novesflors ha dit…
Bona primavera, i poètica.
Olga Xirinacs ha dit…
"A l'ombra d'en Ferrater"
hi viuen sàvies poetes.
L'ombra és llarga, tant de temps
que amaga sols i estrelletes.
rosa roig ha dit…
Visca la poesia i la llengua!

Entrades populars d'aquest blog

Criatures Impossibles. Quadern de Bitàcola. Dia 23

Les nostres criatures continuen perdudes per una mar de desconcert. No sabem quan arribaran a port, ni quina serà la nova terra que les acollirà, però res no les atura i continuen navegant. Entreu i escolteu la seua història... I ja sabeu que només són anotacions del diari de navegació per a no perdre el rumb.

25N Contra la violència de gènere: Cor salvatge i terra fèrtil

Mirant el blog, Manola Roig Cinc poetes contra la violència de gènere, elles canten, afirmen, alerten i les seues paraules ens serveixen per recordar-nos qui som, què som i quina és la nostra força: veus d’un mateix cant, arrels que busquen constantment i cors salvatges i sang que bull i terra fèrtil. Recordem les mortes i consolem les vives. Diu Rosa Leveroni Són veus d’un mateix cant....Oh melangia tan tendrament subtil de la tardor que em poses nou encís dins de la via i fas més amorós el meu dolor!... Afegeix Clementina Arderiu Si visc no visc. ... Ni mar ni treva ni l’or del cel. La meva arrel, si es torç, no es lleva. Perquè, en el risc, si visc no visc. Alerta Maria Àngels Anglada Convidar les poetes és cosa perillosa. Dic les poetes, no els joglars del rei. No treuen cap colom de dintre d’un copalta, però potser dards de flama del seu fatigat cor o d’una nit insomne.                               No us en f