Vés al contingut principal

Primavera valenciana a VilawebRosa Roig, vidapervida.blogspot.com

Sorpresa i divertida, m’he vist retratada en un article que publica el diari electrònic independent Vilaweb sobre la Primavera Valenciana. Un amic i company m’envià l’enllaç el mateix dia que els cristians creients i obedients, celebraven la mort del seu senyor, mentre la resta de gent celebràvem que, de moment, encara tenim uns dies de vacances perquè nominalment ens conten com a “seus”. Quanta incoherència!

Així m’he trobat convertida en “cara” d’un moviment intermitent que ja va aparéixer en la gran manifestació contra les "ocurrències" del conseller d’educació Font de Mora. Recordeu? Des de l’ensenyament, aconseguirem despertar gent dormida i va eixir al carrer i la sang torna a les nostres venes. Aquella gran explosió, com ara, no s’ha traslladat, però, a les urnes, a la política. Llàstima! Perquè encara que compartisc l’entusiasme de Partal a l’editorial: Ja ho veuen: tot indica que el País Valencià ha esclatat. Molts ho sabíem, que era una qüestió de temps i prou. Que només calia que passara alguna cosa capaç d’alliberar finalment l’enorme quantitat d’energia positiva que els valencians hem hagut de mantenir amagada durant tants anys No compartisc la conclusió, El règim polític valencià, la indecent societat del PP, ha fet aigües. Sí estem en el carrer, i en les xarxes però la dreta seguix guanyant i guanyant, amb un suport social que fa fredat. Que Compromís obtinga més vots no resol res, perquè els quatre gats de la transició, trenta anys després, en són huit. I l’única força, per a mi amb voluntat de majoria, fa temps que s’ha perdut i no troba com ser socialista i valenciana.
Però la revolta per a alguns sorprenent s’ha apoderat dels carrers, diu Partal. Cert, i seguirem apoderant-nos del carrer, entusiastes i generoses, mentre esperem que les urnes, les accions i les consciències canvien de rumb. Tot això, abans que el sol -o la política del PP- no creme, ens creme, i ací no quede "ni Cristo".
Agraisc als amics i amigues de Vilaweb que m’hagen convertit en una cara junt a cares conegudes, en l'article que aparéix en la pàgina 16 "Les cares de la primavera valenciana", cares admirades o estimades com les de Vicent Pitarch, Xavi Castilló, Angel Luna, Mònica Oltra, Acció Cultural, Marc Candela, Diego Gómez, Angel Martí, Francesc Felip, Núria Cadenes, Empar Salvador o Gemma Pasqual. I aprofitaré per recordar, i convidar-vos a recordar, a totes les persones que han participat en l’esclat.

Entrades populars d'aquest blog

Esperant Nosaltres, les escriptores.Valencianes en el temps.

“Hi ha una falsa idea sobre la literatura escrita per dones, i és que només interessa a les dones.” Mª Àngels Cabré, Leer y escribir en femenino
Les dones escriuen de tot. D’elles mateixa, d’elles i el món, de la vida i de la mort. Del que temen, del que volen, del que imaginen. I això hauria de ser suficient raó perquè les llegiren totes i tots. Però sembla que no és suficient perquè, segons denuncia Laura Freixas, en l’informe que publica l’associació Clàsicas y Modernas (Asociación para la igualdad de géner en la cultura) el territori de la literatura és quasi un monopoli dels hòmens. Les xifres, contundents i lamentables, sobre la presència de les dones ens mostra una situació ben trista. La xifra sobre la presència de només un 20% de dones enfront del 80%, només pot ser acollida amb preocupació, una xifra que baixa fins un 10% si ens fixem en el ressó en premsa de les obres escrites per dones. Les dades de la desigualtat per a tot l’estat han estat denunciades per AMIT ( Associació…

La mirada de les dones i les Magues de Gener

Una persona a qui estime i que m’estima, comentant-me la Cavalcada de les Magues de Gener de diumenge passat, destacà d’entre els mil i un detalls de la passejada, la mirada de les dones, la felicitat en la mirada de les dones. Vull creure que era l’alegria en comprovar que el carrer sí que és lloc de dones; la felicitat per respirar un poc de solidaritat de companys, companyes; el sentiment que és possible que les coses canvien, que la imatge de les dones no siga la que sempre ens mostren; que les dones podem ser protagonistes sense que s’òbriga la terra i els fonaments, de la dreta i de l’esquerra, es clivellen; que tenim vida més enllà del que els contes i les mentides del patriarcat ens aboquen damunt; que la nostra paraula, paraula de dona, mereix ser escoltada.
Les dones estem preparades per guanyar el carrer, per mostrar com sóm, per explicar-nos sempre en veu alta i clara, la societat sembla que també està preparada per donar suport al que els volem dir. Els que l’any passat t…

Exposició Nosaltres, les escriptores a la Diputació de València, celebrem el 8 de Març

Comencem la setmana de celebracions amb la inauguració de l'Exposició de la Fundació FULL i la Generalitat Valenciana, de la qual som comissàries Manola Roig i Rosa Roig. Serà a les 19:00h en la Diputació de València, organitzada per la Diputada d'Igualtat. Farem una lectura de textos d'autores des del segle IX, fins ara, acompanyades a la guitarra per Enric Casado.
Des que s'inaugurà en octubre de 2016, l'exposició ha recorregut un bon nombre de ciutats, biblioteques, aules de cultura, i en cadascuna s'han anat afegint  més noms d'escriptores a el llistat inicial de 453. També s'han hagut de fer tres còpies de l'exposició, una de les qual estarà present en totes les Trobades d'Escola Valenciana d'enguany. Queda molt per fer, i les comissàries estem compromeses amb el treball de recuperació i visibilització de les escriptores valencianes i en la seua normalització i incorporació a la vida cultural. Cada dia, perquè el temps de les dones és c…