Vés al contingut principal

Per Sant Joan, bacores

Cant de Sant Joan


Cant de Sant Joan
Vora foc, vora mar, t’esperarem.
Des del carbó, la sal i la fusta,al ritme dels cors que ens han estimat.
Prop de la terra, la vida,i un cant que ens consola. Creuades per les flames, ens abraçarem.
L’esclat de vida, l’aigua que empemta,
el bri nou, i records i esperances.Invocarem la felicitat en la nit més curta
perquè ens dure com el dia més llarg. I menjarem bacores
verdes o madures.En la nit de Sant Joan.Segures.

Enguany s’ha mort ma mare i m’he quedat, definitivament, órfena. Mon pare, un Joan qualsevol, va morir abans. I les meues iaies, i el meu germà, i el meu amic Miquel, i el meu amic Joan...i tanta gent a qui he estimat i amb qui he rist, aprés, jugat i penat. I recordant-los cada dia, cada mes o cada any, vaig madurant com les bacores, d’estiu a estiu,. Cada nit de Sant Joan.
 
Tres edats
Totes i tots m’acompanyen, a totes i a tots els dec alguna cosa, a totes i a tots els recorde amb pena i sense, amb tendresa, amb ràbia, amb dolor, amb alegria i sorpresa per no poder-los parlar. Hui, vespra del solstici d’estiu, quan diuen que el sol arriba al zenit al migdia sobre el Tròpic de càncer, el meu signe, el de l’aigua, tots els meus morts m’han vingut a buscar. I els he acollit.

Com la terra i el sol, que senten hui la seua màxima atracció física, jo sent les veus i els records dels meus morts, de les meues mortes, enmig de la remor de les ones i del cant dels éssers màgics, bons o malvats, que només campen en la nit del solstici. S’acosten les cucales, la feram, el marmajor i els gambutzins i els pertinedors, que vaguen esperant qui els acullga i l’Amoreta,  i la Dama Fortuna.


Seguint les nostres tradicions més antigues, la nit del solstici eixiré a la porta de casa per buscar l’aigua subterrània que s’amaga a l’hivern, i em rentaré les ferides del passat. Eixiré per mirar l’olivera de l’entrada i acompanyar el ball de les seue fulles, que eixa nit es volten per a que la part clara mire cap el cel i la verda més fosca cap a la terra. I em voltare, cap a terra primer i després cap al cel, amb les fulles de l’olivera, per recitar el meu cant al solstici d’estiu. Pels vius i pels morts.

Entrades populars d'aquest blog

Esperant Nosaltres, les escriptores.Valencianes en el temps.

“Hi ha una falsa idea sobre la literatura escrita per dones, i és que només interessa a les dones.” Mª Àngels Cabré, Leer y escribir en femenino
Les dones escriuen de tot. D’elles mateixa, d’elles i el món, de la vida i de la mort. Del que temen, del que volen, del que imaginen. I això hauria de ser suficient raó perquè les llegiren totes i tots. Però sembla que no és suficient perquè, segons denuncia Laura Freixas, en l’informe que publica l’associació Clàsicas y Modernas (Asociación para la igualdad de géner en la cultura) el territori de la literatura és quasi un monopoli dels hòmens. Les xifres, contundents i lamentables, sobre la presència de les dones ens mostra una situació ben trista. La xifra sobre la presència de només un 20% de dones enfront del 80%, només pot ser acollida amb preocupació, una xifra que baixa fins un 10% si ens fixem en el ressó en premsa de les obres escrites per dones. Les dades de la desigualtat per a tot l’estat han estat denunciades per AMIT ( Associació…

La mirada de les dones i les Magues de Gener

Una persona a qui estime i que m’estima, comentant-me la Cavalcada de les Magues de Gener de diumenge passat, destacà d’entre els mil i un detalls de la passejada, la mirada de les dones, la felicitat en la mirada de les dones. Vull creure que era l’alegria en comprovar que el carrer sí que és lloc de dones; la felicitat per respirar un poc de solidaritat de companys, companyes; el sentiment que és possible que les coses canvien, que la imatge de les dones no siga la que sempre ens mostren; que les dones podem ser protagonistes sense que s’òbriga la terra i els fonaments, de la dreta i de l’esquerra, es clivellen; que tenim vida més enllà del que els contes i les mentides del patriarcat ens aboquen damunt; que la nostra paraula, paraula de dona, mereix ser escoltada.
Les dones estem preparades per guanyar el carrer, per mostrar com sóm, per explicar-nos sempre en veu alta i clara, la societat sembla que també està preparada per donar suport al que els volem dir. Els que l’any passat t…

Exposició Nosaltres, les escriptores a la Diputació de València, celebrem el 8 de Març

Comencem la setmana de celebracions amb la inauguració de l'Exposició de la Fundació FULL i la Generalitat Valenciana, de la qual som comissàries Manola Roig i Rosa Roig. Serà a les 19:00h en la Diputació de València, organitzada per la Diputada d'Igualtat. Farem una lectura de textos d'autores des del segle IX, fins ara, acompanyades a la guitarra per Enric Casado.
Des que s'inaugurà en octubre de 2016, l'exposició ha recorregut un bon nombre de ciutats, biblioteques, aules de cultura, i en cadascuna s'han anat afegint  més noms d'escriptores a el llistat inicial de 453. També s'han hagut de fer tres còpies de l'exposició, una de les qual estarà present en totes les Trobades d'Escola Valenciana d'enguany. Queda molt per fer, i les comissàries estem compromeses amb el treball de recuperació i visibilització de les escriptores valencianes i en la seua normalització i incorporació a la vida cultural. Cada dia, perquè el temps de les dones és c…