Molins del Xúquer per als Animals de séquia


No podrem estar en El Palma, ni acudir a la crida de Xúquer Viu, per defensar el riu que tant estimem i que és la nostra inspiració, però ho farem a la nostra manera. Traurem a passejar els nostres animals i compartirem les seues rondalles amb la gent que vinga demà a la I Fira Literària i Musical, que organitza K-lidoscopi en Cullera. A les 12:00, desafiant el sol del migdia Pilar Sànchez Alcaide i David Martí, mestres i còmplices, presentaran en la Fira el llibre que ha publicat Edicions 96. A les 19:00 tornarà l'espectacle amb més de 200 imatges i la música en directe d'EStela Mira i Conrado Gallent. Per si no podeu vindre vos avancem una part de l'espectacle:

"La història que els contarem esta nit només és una de les rondalles d’estes terres que quasi s’han oblidat. Segur que molts de vostes recorden, com en un somni, que la Serra de les Raboses sempre ha estat cau de misteris i d’animals perillosos, i que el Cabeçol, abans de ser engolit per la modernitat i el turisme, contenia en el seu nom l’explicació de la seua existència. I de la nostra.

Quan senten que ma iaia la Blanca, vivia en un molí d’arròs, no podran deixar de pensar que ací, a Cullera, tenen un dels molins més grans i més poderosos que s’han fet a la vora del Xúquer poc abans que les aigües dolces i salades siguen una única aigua. I el riu acabe per ser mar.

Els vindrà a la ment el Molí Gran, un molí de sis moles - tres d’arròs i tres de farina-, que existia el 1584, i que va ser la causa que es construira un assut i un canal- el Riuet-que corria pels carcaus per fer córrer les moles.Ara es més famós l’Assut que el Molí, i fins i tot, li han canviat el nom i tot el món el coneix perquè és el punt on el Xúquer corre perill de desaparéixer. Però el Molí de la Marquesa, que canvia de nom i propietari el 1864 quan passà a mans de Pascual Mercader i Roca, Marqués de Malferit, sempre havia estat emparentat amb el molí de la nostra història: el de Matada."

Entrades populars