Michelle Bachelet exigeix que els governs se sumen a la iniciativa "Ens comprometem" i que es comprometen amb mesures concretes per prevenir i posar fi a la violència contra dones i xiquetes. Denuncia la ONU que" Sí, el canvi és possible i el canvi està passant. Però, donades les atrocitats que es cometen cada dia, hem de preguntar-nos: Passa aquest canvi amb la rapidesa que hauria? Quantes dones i xiquetes més han de ser violades o assassinades? Quantes famílies més han de patir?" I acaba el seu missatge, contundent, afirmant "Avui, en el Dia Internacional de la Dona, i cada dia, hem d'avançar amb valentia, convicció i compromís darrere d'un sol missatge: la violència contra les dones és una responsabilitat de totes i tots nosaltres i és una prioritat urgent. No pot haver pau, no pot haver progrés mentre les dones viuen amb por de patir violència."
Participe en la celebració que l'AELC, a través d'Isabel Robles, crítica literària, traductora i poeta, ha organitzat. Dijous 7 de març, a les 19'30 a l'Octubre. I allí sentiré la veu de poetes com Lorena Cayuela, Poemes per a Keo, Bibiana Collado, Patrimoni dels dies, Esquerda o Susanna Lliberós, Cel·les. Vull recordar a les meues dones, a les nostres dones, a les que també van patir de la violència del franquisme.
Aprofitaré l’ocasió per recordar i reivindicar la generació d’escriptores valencianes que durant el franquisme van publicar en català al País Valencià, malgrat el menyspreu dels “amics” i l’odi dels enemics: Maria Beneyto Beatriu Civera , Maria Ibars ,Matilde Llòria Anna Rebeca Mezquita , Maria Mulet , Sofia Salvador, i Carmelina Sánchez-Cutillas. Elles van escriure en català sota el franquisme, i van buscar i bastir ponts entre la seua condició de dona i la seua voluntat de narrar. Les van marginar, criticar, els van retirar premis en descobrir el seu sexe, o bé no els van perdonar les vacil·lacions lingüístiques, però tampoc els guanys, com a Maria Beneyto.
I he triat un poema, d’Anna Rebeca Mezquita Almer, que va guanyar i va perdre, tot seguit, la Flor Natural pel millor poema d’amor dels Jocs Florals el 1952, perquè quan Carles Salvador i Enric Soler i Godes se n’adonaren que l’autoria del poema corresponia a una dona, li van retirar el premi....
I també un de Maria Beneyto que va guanyar un premi de poesia al qual també s’havia presentat Vicent Andrés Estellés. Era el premi València de Literatura del 1953.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada