Passa al contingut principal

Animals de séquia... a les 2: llibre i reivindicació



Animals de séquia, llibre i espectacle, reclama la declaració de Bé d’interés Cultural les séquies

Les rondalles de ma iaia la Blanca són les rondalles desparegudes de la terra fresca, la terra de l’aigua i l’arròs 

L’Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria de Cultura, commemorarà el Dia Mundial de l’Aigua, amb dues activitats culturals. Divendres 21, a les 19.30 hores, s’oferirà la presentació del llibre Animals de séquia, escrit per Rosa Roig i il·lustrat  per Manola Roig, d’Edicions 96. L’acte tindrà lloc en la Papereria Arts i comptarà amb la participació de Dolors Pedrós, editora, i Abel Guarinos, director de la Mostra Internacional de MIM. Per celebrar el Dia Mundial de l’aigua les Germanes Roig volen usar el llibre i l’espectacle que l’acompanya per promoure la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial per a tota la xarxa de séquies i d’assuts lligats al Xúquer i a l’Albufera. 

Segons les autores amb Animals de séquia, “hem intentat convertir el paisatge en emoció i per fer-ho hem usat les llegendes i històries que han escrit els savis, els plànols que ha dibuixat el Guardià de les Séquies, el conjur que els poetes han descrit, i totes les rondalles sobre les séquies de la terra d’arròs que ma iaia la Blanca ens contava” Una ungla negra, un Iolflic o un Dosidós es mouen en la narració a través dels 96 quilòmetres quadrats del terme de Sueca, i corren, com els caixers de les 26 filloles de la Séquia Major, fins la Casa dels Catalans, el Camí de la Malva o la Gola del Perelló.


Diumenge 23, a les 19:00 en el Centre cultural Bernat i Baldoví de Sueca, es tornarà a representar l’espectacle que s’estrenà en la Mostra Internacional de MIM, una proposta interdisciplinar, en el qual la paraula, les textures de més de 7 veus diferents, la música en directe del fagot i la flauta travessera, així com les més de 200 imatges que hem reunit, juguen juntes per intentar mostrar-amb uns altres ulls el nostre paisatge. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Criatures Impossibles. Quadern de Bitàcola. Dia 23

Les nostres criatures continuen perdudes per una mar de desconcert. No sabem quan arribaran a port, ni quina serà la nova terra que les acollirà, però res no les atura i continuen navegant. Entreu i escolteu la seua història... I ja sabeu que només són anotacions del diari de navegació per a no perdre el rumb.

25N Contra la violència de gènere: Cor salvatge i terra fèrtil

Mirant el blog, Manola Roig Cinc poetes contra la violència de gènere, elles canten, afirmen, alerten i les seues paraules ens serveixen per recordar-nos qui som, què som i quina és la nostra força: veus d’un mateix cant, arrels que busquen constantment i cors salvatges i sang que bull i terra fèrtil. Recordem les mortes i consolem les vives. Diu Rosa Leveroni Són veus d’un mateix cant....Oh melangia tan tendrament subtil de la tardor que em poses nou encís dins de la via i fas més amorós el meu dolor!... Afegeix Clementina Arderiu Si visc no visc. ... Ni mar ni treva ni l’or del cel. La meva arrel, si es torç, no es lleva. Perquè, en el risc, si visc no visc. Alerta Maria Àngels Anglada Convidar les poetes és cosa perillosa. Dic les poetes, no els joglars del rei. No treuen cap colom de dintre d’un copalta, però potser dards de flama del seu fatigat cor o d’una nit insomne.                               No us en f