Passa al contingut principal

La tarara (IV): ací em pica, ací em cou, ací em trenque l’ou. O la cuca?






Han anat apareixent més estrofes a la versió de la Tarara que vaig penjar en el primer post sobre pasqua i les seues tradicions populars. La lletra inicial ha anat prologant-se, com les corrandes improvisades, gràcies a la bona memòria i col·laboració d’amigues i amics del facebook. Si vosaltres en sabeu de noves, afegiu-les! Com més sucre, més dolç.


Els xicons d'ací/ ja no pinten res/ els que pinten ara/ són els forasters.
Sí que pinten, sí/ sí que pintaran/ perquè els forasters/ venen i se'n van.

No volem pasqüeros, no volem pasqüeros/ perquè són borratxos i molt “embusteros”/
La tarara sí, la tarara no, la tarara mare que la balle jo.

En la lletra de la cançó valenciana i popular, trobem tots els tòpics sobre relacions home-dona que una bona educació pre i postconciliar recomana, tòpics que les i els nostres dirigents populars i valencians, acabaran per convertir en matèria obligatòria, i en castellà, que la cosa és “seria”.
I què explica el tòpic en la tendra i innocent cançò iniciàtica: què miren ells del cos d’elles “ les –asexuades- pantorrilles”; què se suposa que sent ell –plora com les criatures i els covards- si el sexe no conté el caràcter genital que li han dit que ha de tindre “no se li empinava”, perquè el que és important és que s’empine, xe xiquet!; quins “ells” són millors si els autóctons o els forasters, conservem el que tenim que sempre és millor “malo conocido, que bueno por conocer” encara que tinga problemes amb el “catxirulo”; i finalment com els veuen elles, amb una visió desoladora i que no admet desig, ni cap sensualitat, els hòmens són“borratxos i embusteros”; xiques tanqueu ulls i cames. Tòpics que expressen prejudicis que tenim enganxats en les entranyes des de la primera intervenció divina en la pila del baptisme. Exagerat? Desmotivador?
En definitiva, sí la pasqua només és una celebració de la primavera, els primers dies de bon temps en què eixim a l’aire lliure, si bevem i mengem i l’excitació del sol i la companyia ens fa llevar-nos la teranyina hivernal, la cançò només mostra com de necessitades i necessitats estem de desfer-nos dels tòpics populars i de la visió més arrelada sobre les nostres relacions afectivo-sexuals.
Reivindiquem la celebració no religiosa de la pasqua com el que va representar durant mil·lenis abans de la nostra era, en les cultures mediterrànies, una festa d’una setmana de durada coincidint amb la primera lluna plena de la primavera, per a celebrar el "pas" de l'hivern a la primavera. I aprofitem la primavera, per netejar roperos, manies heretades i visions interessades del nostre cos i del que sent.
Parafrasejant Papasseit:

Visca l’amor que m’ha donat l’amiga (amic)
fresca i florida com un maig content,
Visca l’amor, l’he cridada i venia,
Visca l’amor, ens volíem i ens hem pres




Comentaris

novesflors ha dit…
Ací em pica, ací em cou i ací et trenque (al front) la closca de l'ou.
rosa roig ha dit…
Gràcies, és exactament el que fem i diem ací
Bestiolari ha dit…
Quan començaren a cantar la cançó les pantorrilles era una part poc visible, en públic, de les dones adultes.
rosa roig ha dit…
Sí, però les pantorrilles- anomenades així- no estan fetes per a la contemplació i el plaer, sinó per al treball. És com mirar-li les dents a una haca!

Entrades populars d'aquest blog

Criatures Impossibles. Quadern de Bitàcola. Dia 23

Les nostres criatures continuen perdudes per una mar de desconcert. No sabem quan arribaran a port, ni quina serà la nova terra que les acollirà, però res no les atura i continuen navegant. Entreu i escolteu la seua història... I ja sabeu que només són anotacions del diari de navegació per a no perdre el rumb.

25N Contra la violència de gènere: Cor salvatge i terra fèrtil

Mirant el blog, Manola Roig Cinc poetes contra la violència de gènere, elles canten, afirmen, alerten i les seues paraules ens serveixen per recordar-nos qui som, què som i quina és la nostra força: veus d’un mateix cant, arrels que busquen constantment i cors salvatges i sang que bull i terra fèrtil. Recordem les mortes i consolem les vives. Diu Rosa Leveroni Són veus d’un mateix cant....Oh melangia tan tendrament subtil de la tardor que em poses nou encís dins de la via i fas més amorós el meu dolor!... Afegeix Clementina Arderiu Si visc no visc. ... Ni mar ni treva ni l’or del cel. La meva arrel, si es torç, no es lleva. Perquè, en el risc, si visc no visc. Alerta Maria Àngels Anglada Convidar les poetes és cosa perillosa. Dic les poetes, no els joglars del rei. No treuen cap colom de dintre d’un copalta, però potser dards de flama del seu fatigat cor o d’una nit insomne.                               No us en f