Vés al contingut principal

Veus contra l'Explotació Sexual i el Tràfic d'Èssers Humans


 23 de setembre Dia Internacional Contra l'Explotació Sexual i el Tràfic d'Èssers Humans


Si dubteu mireu el blog de Lydia Cacho, i el que diu en el seu llibre Esclavas del poder," en España las mafias de la prostitución forzada dirigen 4.000 burdeles, con unas ganancias de 18.000 millones de euros al año. Hasta 1,39 millones de niñas y mujeres se convierten en esclavas sexuales cada año..."

Lydia Cacho, El País

Cuando tenía siete años, mi madre nos advertía a mi hermana Sonia y a mí de que siempre que saliéramos a la calle evitáramos a la robachicos, una vieja conocida en el vecindario porque secuestraba niñas; las atraía regalándoles caramelos y luego las vendía a extraños. La palabra equivalente en inglés, kidnapper (robaniños), es utilizada hoy para referirse al secuestro de personas de cualquier edad. Cuarenta años después de aquellas lecciones infantiles, descubrí que lo que en mi infancia parecía una anécdota propia de Dickens, con los años se convertiría en uno de los problemas más serios del siglo XXI...

Los grandes lideres de las mafias compran, venden, maltratan o asesinan a mujeres de todas las edades… promueven diversas formas de prostitución y crean los escenarios adecuados para que el comercio sexual esté presente…
 …el comercio sexual es, entre la venta de armamento y el comercio de drogas, el negocio más rentable del mundo. Adultas, niñas, adolescentes; las edades no importan mientras puedan ser controladas, utilizadas y sometidas por sus propietarios.
… A las mujeres y a las niñas se las compra, vende y regala, o se las secuestra, alquila, presta, viola, tortura y asesina...

Rosa Roig, Animals de canyar

A la vora de les carreteres més transitades, elles sí exposades al sol del migdia, sense pietat, han aparegut les prostitutes. Prop de València, entre el misteriós camí del Saler i les noves ciutats del PP, les més jovenetes, criatures negres i amb les bragues per mitja cama, vora el camí… Més enllà, ocupant la terra d’arròs i gram, les més velles i gastades, però també plantades a la intempèrie del sol d’estiu. Els animals que les assetgen, amagats. Elles exposades –exhibides– a les mirades, a l’abús… a les noves màfies que les controlen i en trafiquen, i a les velles i noves bèsties que volen caçar-les, per un moment, de passada…
Innocent, he preguntat per què ara, per què ací… I m’han contestar que perquè és estiu, i n’hi ha gent, i la prostitució i la trata de blanques i l’esclavitud sexual no està mal vista… de fet en l’Estat espanyol la prostitució és legal. I m’he horroritzat per les noves bèsties que habiten el meu territori. A Pinedo, a El Saler, a Laos i Tailandia, a Mèxic o als camins de la Ribera…


Amb tant debat sobre legalitzar o no la prostitució, ens estem oblidant de la greu violació dels drets humans de les víctimes de les xarxes mafioses que, aprofitant situacions de misèria i exclusió social, segresten, enganyen i venen a dones i menors com si es tractara de mercaderia. «Trossos de carn», en el llenguatge dels mafiosos


L'explotació sexual és una greu violació dels drets humans que realitzen les xarxes mafioses que, aprofitant situacions de misèria i exclusió social, segresten, enganyen i venen a dones i menors com si foren mercaderies

STEI-i   

 S'estima que al món hi ha més de dos milions de dones víctimes del tràfic per a la seva 
explotació sexual. La prostitució és un negoci pròsper per a les màfies i proxenetes, el 
segon a nivell mundial després del tràfic d'armes. En l'estat espanyol el negoci de la 
prostitució mou 18.000 milions d'euros a l'any. STEI-i  recorda que l'explotació sexual és una greu violació dels drets humans que realitzen les xarxes mafioses que, aprofitant situacions de misèria i exclusió social, segresten, enganyen i venen  a dones i menors com si fossin mercaderies. És la nova forma d’esclavitud del segle XXI. 
 L'explotació sexual és la forma més cruel de la violència masclista... En el territori de l'estat espanyol, segons el II Informe sobre el estado del Plan Integral para la Lucha contra la Trata de Seres Humanos con fines de Explotación Sexual,l'any passat, 1.643 víctimes han estat identificades per les forces de seguretat. Un número  insignificant si ho comparam amb les  cinc cents mil prostitutes que s'estima existeixen, de les quals un noranta per cent, són víctimes de les màfies.

Romina González Sánchez
Departament d'Advocacy i Campanyes
Save the Children
...l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones,(1) un fenomen que actualment consta com una de les preocupacions principals a l'agenda dels Drets Humans de la Comunitat Internacional, així com entre l'opinió pública i organitzacions de la societat civil.El tràfic de persones, o el comerç d'éssers humans, és la manifestació actual de l'esclavitud que ja crèiem eradicada amb l'alliberació dels darrers esclaus a Brasil el 1888. És per això que és inevitable establir paral·lelismes entre la història passada, present, i reflexionar sobre la que està encara per escriure.
Moltes de les víctimes del tràfic actual son invisibles, tenen por de denunciar i ni tan sols són conscients dels seus propis drets, objecte d'una greu violació dels Drets Humans.Es creu que uns 4 milions de persones eren víctimes del tràfic d'esclaus, quan Lincoln va promulgar l'abolició el 1865. Actualment, i malgrat tenir diversos instruments de defensa dels Drets Humans, uns 12,3 milions de persones(2) fan treballs, tant legals com il·legals, en condicions d'esclavitud. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) parla d'1,2 milions de nens i nenes víctimes de l'explotació sexual cada any.(3)

AFESIP insta a España a adherirse al Convenio de Varsovia.

El 23 de septiembre se celebra el Día Internacional en contra de la explotación y tráfico de mujeres. AFESIP quiere aprovechar esta fecha para recordar que entre 300.0001 y 500.0002 mujeres son traficadas en España al año e instar al gobierno a adherirse al Convenio de Varsovia, la última legislación internacional aprobada en materia detráfico de seres humanos.
Aunque es imposible conocer la realidad de este fenómeno, Naciones Unidas, en un informa de septiembre de 2000, cifró en cuatro millones el número de mujeres que eran vendidas como prostitutas o para matrimonios forzados y en dos millones las niñas que eran introducidas en el comercio sexual cada año. Es un negocio global que afecta a todas las regiones del planeta.
1.-Según la Guardia Civil 2.- Datos aportados por organizaciones de apoyo a la mujer
Datos del tráfico internacional de mujeres:
 Según la CIA entre 50.000 y 100.000 mujeres son introducidas cada año en EE.UU. Según UNICEF en este paí­s hay entre 90.000 y 300.000 menores prostituí­dos.
 Según Naciones Unidas, unas 75.000 brasileñas han sido traficadas a Europa occidental.
 Según la Organización Internacional del Trabajo, entre 200.000 y 300.000 mujeres son traficadas cada año hacia Tailandia, la mayorí­a de Camboya, Laos o Myanmar, pero también de Rusia, Uzbekistán o Rumaní­a.
 El 70% de las prostitutas de Dubai (Emiratos Árabes Unidos) son búlgaras.
 Según la Guardia Civil, el 80% de las mujeres prostituí­das en España lo son en clubs de carretera donde el 98% de ellas son extranjeras. En España se compran un millón de servicios sexuales al dí­a.
 La Camorra italiana, las Trí­adas chinas, la Mafia rusa y la Yakusa japonesa son grupos mafiosos que, según Naciones Unidas, están implicados en el tráfico de mujeres.
AFESIP es una ONG internacional que existe para combatir el tráfico de mujeres y niños con fines de esclavitudsexual, sus causas y sus consecuencias, apoyando a las ví­ctimas y trabajando por implementar marcos legales y sensibilidades que hagan posible la abolición de la explotación sexual. Fundada en Camboya en 1996, dos años después su fundadora y ví­ctima a su vez de la esclavitud sexual, Somaly Mam, recibí­a el Premio Prí­ncipe de Asturias de Cooperación Internacional.

Entrades populars d'aquest blog

Esperant Nosaltres, les escriptores.Valencianes en el temps.

“Hi ha una falsa idea sobre la literatura escrita per dones, i és que només interessa a les dones.” Mª Àngels Cabré, Leer y escribir en femenino
Les dones escriuen de tot. D’elles mateixa, d’elles i el món, de la vida i de la mort. Del que temen, del que volen, del que imaginen. I això hauria de ser suficient raó perquè les llegiren totes i tots. Però sembla que no és suficient perquè, segons denuncia Laura Freixas, en l’informe que publica l’associació Clàsicas y Modernas (Asociación para la igualdad de géner en la cultura) el territori de la literatura és quasi un monopoli dels hòmens. Les xifres, contundents i lamentables, sobre la presència de les dones ens mostra una situació ben trista. La xifra sobre la presència de només un 20% de dones enfront del 80%, només pot ser acollida amb preocupació, una xifra que baixa fins un 10% si ens fixem en el ressó en premsa de les obres escrites per dones. Les dades de la desigualtat per a tot l’estat han estat denunciades per AMIT ( Associació…

La mirada de les dones i les Magues de Gener

Una persona a qui estime i que m’estima, comentant-me la Cavalcada de les Magues de Gener de diumenge passat, destacà d’entre els mil i un detalls de la passejada, la mirada de les dones, la felicitat en la mirada de les dones. Vull creure que era l’alegria en comprovar que el carrer sí que és lloc de dones; la felicitat per respirar un poc de solidaritat de companys, companyes; el sentiment que és possible que les coses canvien, que la imatge de les dones no siga la que sempre ens mostren; que les dones podem ser protagonistes sense que s’òbriga la terra i els fonaments, de la dreta i de l’esquerra, es clivellen; que tenim vida més enllà del que els contes i les mentides del patriarcat ens aboquen damunt; que la nostra paraula, paraula de dona, mereix ser escoltada.
Les dones estem preparades per guanyar el carrer, per mostrar com sóm, per explicar-nos sempre en veu alta i clara, la societat sembla que també està preparada per donar suport al que els volem dir. Els que l’any passat t…

Exposició Nosaltres, les escriptores a la Diputació de València, celebrem el 8 de Març

Comencem la setmana de celebracions amb la inauguració de l'Exposició de la Fundació FULL i la Generalitat Valenciana, de la qual som comissàries Manola Roig i Rosa Roig. Serà a les 19:00h en la Diputació de València, organitzada per la Diputada d'Igualtat. Farem una lectura de textos d'autores des del segle IX, fins ara, acompanyades a la guitarra per Enric Casado.
Des que s'inaugurà en octubre de 2016, l'exposició ha recorregut un bon nombre de ciutats, biblioteques, aules de cultura, i en cadascuna s'han anat afegint  més noms d'escriptores a el llistat inicial de 453. També s'han hagut de fer tres còpies de l'exposició, una de les qual estarà present en totes les Trobades d'Escola Valenciana d'enguany. Queda molt per fer, i les comissàries estem compromeses amb el treball de recuperació i visibilització de les escriptores valencianes i en la seua normalització i incorporació a la vida cultural. Cada dia, perquè el temps de les dones és c…