8 de març: Olimpya de Gouges

Dona republicana, Manola Roig

Declaració de drets de la dona i de la ciutadana

Seguint les idees de la Revolució Francesa,Olimpia de Gouges va publicar el setembre de 1791 un manifest titulat La Declaració del Drets de laDona i la Ciutadana. Prenent com a model la Declaració dels drets de l’home i del ciutadà de l’any 1789, i aplicant-lo de manera exhaustiva a les dones, va escriure el, fins llavors, més brillant i radical al·legat en favor de les reivindicacions femenines. Gouges va reclamar un tracte igualitari de la dona respecte a l’home en tots els aspectes de la vida, públics i privats: el dret de vot, d’exercir càrrecs públics, de parlar en públic sobre assumptes polítics, d’igualtat d’honors públics, de dret a la propietat privada, de participar en l’exèrcit i en l’educació i, fins i tot, d’igual poder en la família i a l’Església.

Dona desperta’t; el repic de campanes de la raó es fa sentir en tot l’univers; reconeix els teus drets. El poderós imperi de la Natura ja no està envoltat de prejudicis, de fanatisme, de superstició i de mentides. La torxa de la veritat ha dissipat tots els núvols de la neciesa i de la usurpació.
Siguen els que siguen els entrebancs que us posen, està a les vostres mans poder enderrocar-los. 

Article I. La dona naix lliure i roman igual a l'home en drets. Les distincions socials no poden estar basades més que en la utilitat comuna.
Article VI. La llei que és l'expressió de la voluntat general, ha de ser la mateixa per a tots: totes les ciutadanes i tots els ciutadans, sent iguals davant els ulls de la llei, han de ser igualment aptes per a totes les dignitats, llocs i ocupacions públics.
Article XI. La lliure comunicació de pensaments i opinions és un dels drets més valuosos de la dona.
Article XIII. La dona participarà en totes les tasques ingrates i penoses, per tant ha de tenir dret a participar en el repartiment de llocs de treball i en el de dignitats .Entrades populars