Vés al contingut principal

Poesia per al 8 de març a Alzira

Ser dona no és fàcil mai, ni en estes terres, ni en altres, ni per a una artista valenciana del segle XXI, ni per a les joves  artistes valencianes que creien en els ideals republicans, joves poetes i narradores encara oblidades entre nosaltres, tot i que haurien de ser les nostres mestres, com  Maria Beneyto  Beatriu Civera , Maria Ibars ,Matilde Llòria Anna Rebeca Mezquita , Maria Mulet , Sofia Salvador, i Carmelina Sánchez-Cutillas. Escriptores en valencià sota el franquisme, que van buscar i bastir ponts entre la seua condició de dona i la seua voluntat d’escriure, com ha explicat Maria Lacueva.

“ Les dones, --cite Virginia Wolf-- des del començament fins a l’actualitat han dut al món la població de tot l’univers. Aquesta ocupació els ha consumit molt de temps i energies... les dones poden continuar millorant la seua situació... Però no fa falta només educació, sinó que les dones siguen lliures per experimentar; que discrepen sense por dels hòmens i expressen obertament les seues discrepàncies; que tota activitat intel·lectual siga promoguda, de tal manera que sempre hi haja un nucli de dones que pensen, inventen, imaginen i creen amb tanta llibertat com els hòmens, i amb tan poca por a fer el ridícul.”

Ara mateix forme part part d’un nucli de dones que experimenten, discrepen, i se senten lliures. Són dones que han assumit un llenguatge, el poètic, que han decidit véncer la por, la vergonya i la timidesa, que han trobat en la poesia el llenguatge del despertar, que han usat el vers com a revulsiu, com afirmació, i  que són valentes perquè han seguit el camí que dibuixà amb els seus versos Maria Mercé Marçal:

“Sola vaig dir-te: creix.
I, pas a pas, sabent 
que ens duien els meus peus,
vaig gosar créixer amb tu”.


Divendres 28 de febrer, en Alzira, podreu escoltat les nostres veus, Alba Fluixà, Isabel Robles, Xelo Llópis, Maria Calvo, Laia Fontana, Encar Reig, Bàrbara Torres, Rosa Roig. Ens acompanyen els poetes, Salvador Lauder, Pep Alfonso, Josep A. Fluixà, Arturo Blasco, Aureliano Lairón, Guillem Lancero, Antoni Martínez, Marcel Santacreu. També la música de Joan Amèric, i la guitarra de Ferran Dalmau. Serà en el recital poètic que enceta els actes al voltant del Dia de la Dona que organitzen el Col·lectiu L'Illa-Vers, Grup de Debat per la Igualtat d'Alzira i Círculo Alcireño, amb la col·laboració Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament d'Alzira.

Entrades populars d'aquest blog

Esperant Nosaltres, les escriptores.Valencianes en el temps.

“Hi ha una falsa idea sobre la literatura escrita per dones, i és que només interessa a les dones.” Mª Àngels Cabré, Leer y escribir en femenino
Les dones escriuen de tot. D’elles mateixa, d’elles i el món, de la vida i de la mort. Del que temen, del que volen, del que imaginen. I això hauria de ser suficient raó perquè les llegiren totes i tots. Però sembla que no és suficient perquè, segons denuncia Laura Freixas, en l’informe que publica l’associació Clàsicas y Modernas (Asociación para la igualdad de géner en la cultura) el territori de la literatura és quasi un monopoli dels hòmens. Les xifres, contundents i lamentables, sobre la presència de les dones ens mostra una situació ben trista. La xifra sobre la presència de només un 20% de dones enfront del 80%, només pot ser acollida amb preocupació, una xifra que baixa fins un 10% si ens fixem en el ressó en premsa de les obres escrites per dones. Les dades de la desigualtat per a tot l’estat han estat denunciades per AMIT ( Associació…

La mirada de les dones i les Magues de Gener

Una persona a qui estime i que m’estima, comentant-me la Cavalcada de les Magues de Gener de diumenge passat, destacà d’entre els mil i un detalls de la passejada, la mirada de les dones, la felicitat en la mirada de les dones. Vull creure que era l’alegria en comprovar que el carrer sí que és lloc de dones; la felicitat per respirar un poc de solidaritat de companys, companyes; el sentiment que és possible que les coses canvien, que la imatge de les dones no siga la que sempre ens mostren; que les dones podem ser protagonistes sense que s’òbriga la terra i els fonaments, de la dreta i de l’esquerra, es clivellen; que tenim vida més enllà del que els contes i les mentides del patriarcat ens aboquen damunt; que la nostra paraula, paraula de dona, mereix ser escoltada.
Les dones estem preparades per guanyar el carrer, per mostrar com sóm, per explicar-nos sempre en veu alta i clara, la societat sembla que també està preparada per donar suport al que els volem dir. Els que l’any passat t…

Exposició Nosaltres, les escriptores a la Diputació de València, celebrem el 8 de Març

Comencem la setmana de celebracions amb la inauguració de l'Exposició de la Fundació FULL i la Generalitat Valenciana, de la qual som comissàries Manola Roig i Rosa Roig. Serà a les 19:00h en la Diputació de València, organitzada per la Diputada d'Igualtat. Farem una lectura de textos d'autores des del segle IX, fins ara, acompanyades a la guitarra per Enric Casado.
Des que s'inaugurà en octubre de 2016, l'exposició ha recorregut un bon nombre de ciutats, biblioteques, aules de cultura, i en cadascuna s'han anat afegint  més noms d'escriptores a el llistat inicial de 453. També s'han hagut de fer tres còpies de l'exposició, una de les qual estarà present en totes les Trobades d'Escola Valenciana d'enguany. Queda molt per fer, i les comissàries estem compromeses amb el treball de recuperació i visibilització de les escriptores valencianes i en la seua normalització i incorporació a la vida cultural. Cada dia, perquè el temps de les dones és c…