Passa al contingut principal

Escriptores valencianes de posguerra: una justa reivindicació

Maria Lacueva presenta a Sueca la investigació sobre les escriptores valencianes sota el Franquisme

L'autora reclama la necessitat de recuperar obres i autores valencianes per reconciliar-se amb elles, ahora que exigeix la incorporació al currículum escolar! !La professora Maria Lacueva, lectora de català a la Universität des Saarlandes (Romanistik) i a la Ruprecht Karls Universität Heidelberg (Romanisches Seminar), totes dues a Alemanya, explicarà la situació de Les escriptores valencianes de postguerra, convidada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca. La Xarrada-Col·loqui, es realitzarà divendres 5 de setembre de 2014, a les 19:00, en la recentment inaugurada Biblioteca Municipal de Sueca. Maria Lacueva, ha prologat el llibre de Manola Roig i Rosa Roig que es presentarà a finals de setembre La dona que es rigué de Talleyrand, El Petit Editor. Serà l’escriptora suecana Rosa Roig, l’encarregada de presentar una conferència que recupera i reivindica el paper de les escriptores i reclama que es visibilitze l’obra i el treball de les autores valencianes, també a les aules. Segons Roig és un treball fonamental el de la professora LAcueva, que sorgeix de la necessitat de recuperar obres i autores valencianes per reconciliar-se amb elles. En paraules de lLacueva,” Encara que no ho semble, o que semble una obvietat, d'escriptores valencianes n'hi ha hagut, al llarg de la història, i si ara mateix no funcionen com a referents literaris col·lectius és perquè se'ls ha negat la possibilitat de ser reconegudes com a part integrant del patrimoni cultural valencià, ja que, com afirma Lluís Alpera l'estudi del llegat literari femení al País Valencià: ¿és un dels temes que reclamen una urgència que els crítics i professionals de la literatura van ajornant sine die. Per ignorància, per menyspreu o per peresa.” La investigació sobre Maria Beneyto, Beatriu Civera, Maria Ibars, Matilde Llòria, Anna Rebeca Mezquita, Maria Mulet, Sofia Salvador, Carmelina Sánchez-Cutillas, portada a cap per la professora Lacueva, ha obtingut diversos premis, com l’Accèssit del Premi Mercè Rodoreda de la Fundació Mercè Rodoreda-IEC, i el 25è Premi Joan Coromines d’Investigació que atorga la Societat Coral el Micalet. !

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Criatures Impossibles. Quadern de Bitàcola. Dia 23

Les nostres criatures continuen perdudes per una mar de desconcert. No sabem quan arribaran a port, ni quina serà la nova terra que les acollirà, però res no les atura i continuen navegant. Entreu i escolteu la seua història... I ja sabeu que només són anotacions del diari de navegació per a no perdre el rumb.

25N Contra la violència de gènere: Cor salvatge i terra fèrtil

Mirant el blog, Manola Roig Cinc poetes contra la violència de gènere, elles canten, afirmen, alerten i les seues paraules ens serveixen per recordar-nos qui som, què som i quina és la nostra força: veus d’un mateix cant, arrels que busquen constantment i cors salvatges i sang que bull i terra fèrtil. Recordem les mortes i consolem les vives. Diu Rosa Leveroni Són veus d’un mateix cant....Oh melangia tan tendrament subtil de la tardor que em poses nou encís dins de la via i fas més amorós el meu dolor!... Afegeix Clementina Arderiu Si visc no visc. ... Ni mar ni treva ni l’or del cel. La meva arrel, si es torç, no es lleva. Perquè, en el risc, si visc no visc. Alerta Maria Àngels Anglada Convidar les poetes és cosa perillosa. Dic les poetes, no els joglars del rei. No treuen cap colom de dintre d’un copalta, però potser dards de flama del seu fatigat cor o d’una nit insomne.                               No us en f