Exposició Nosaltres, les escriptores a la Diputació de València, celebrem el 8 de Març


Comencem la setmana de celebracions amb la inauguració de l'Exposició de la Fundació FULL i la Generalitat Valenciana, de la qual som comissàries Manola Roig i Rosa Roig. Serà a les 19:00h en la Diputació de València, organitzada per la Diputada d'Igualtat. Farem una lectura de textos d'autores des del segle IX, fins ara, acompanyades a la guitarra per Enric Casado.

Des que s'inaugurà en octubre de 2016, l'exposició ha recorregut un bon nombre de ciutats, biblioteques, aules de cultura, i en cadascuna s'han anat afegint  més noms d'escriptores a el llistat inicial de 453. També s'han hagut de fer tres còpies de l'exposició, una de les qual estarà present en totes les Trobades d'Escola Valenciana d'enguany. Queda molt per fer, i les comissàries estem compromeses amb el treball de recuperació i visibilització de les escriptores valencianes i en la seua normalització i incorporació a la vida cultural. Cada dia, perquè el temps de les dones és cada dia.

L’exposició reconstrueix el rastre que les escriptores valencianes han deixat sobre el territori real, i en el territori que crea la literatura. Vol contribuir a que es conega la seua obra. I reclama la revisió d’una tradició literària que les invisibilitza.

 Les autores vertebrades sobre el territori, que les cohesiona, també s’organitzen sobre el temps, que es representa de forma simbòlica a través dels mesos d’un any. Un temps, un espai, per a la literatura feta per dones. Una literatura sobre la qual, segons afirma Mª Àngels Cabré, “Hi ha una falsa idea … i és que només interessa a les dones.” 14 panells per crear sinèrgies, un d’introducció, 12 de vertebració i l’últim d’eclosió. Des de sor Isabel de Villena, en el segle XV, fins les autores més joves del segle XX, tot passant per les poetes andalusines d’estes terres, que ja escrivien al segle XI. 
Entrades populars